Як перевести флешку в сервісний режим (service mode) на прикладі Transcend JetFlash V30 4Gb

    
Transcend JetFlash V30 service mode

    В результаті спроби відновити флешку застосунком SMI Tool старшої версії моя флешка перестала визначатися в системі зовсім. Індикатор на ній не блимав. В диспетчері пристроїв вона відображалася як невідомий пристрій. Може не визначатися як пристрій взагалі.

Unknown USB Device

    В цьому випадку потрібно перевести контролер флешки в сервісний режим. Для цього перед підключенням її до комп'ютера необхідно замкнути певні виводи мікросхеми контролера або пам'яті. Які саме — потрібно знайти документацію (datasheet) на свій контролер. Маючи документацію нам потрібно знайти виводи F0D0 та F0D1. Саме їх нам доведеться замкнути для переводу контролера в сервісний режим. В моєму випадку це 24 та 25 виводи контролера:

SM3255Q test service mode

    Або можна замкнути F0D0 та F0D1 на мікросхемі пам'яті, якщо на неї легше знайти документацію:

FLASH Memory F0D0 F0D1

    Я вирішив замкнути виводи контролера через наявність схеми та їх зручне розташування:

SM3255Q test service mode
    
    Виводи рахують за ходом годинникової стрілки від ключа (крапка в кутку мікросхеми) який позначає перший вивід. Потрібно замкнути виводи і одночасно підключти флешку. Це зручно робити через подовжувач USB. Після підключення необхідно утримувати замкнутими виводи протягом 2 секунд. Флешка одразу визначається системою та має коректний ідентифікатор:

USB Mass Storage Device

    Може статися так, що система не зможе використати відповідний вбудований драйвер і тоді буде потрібно встановити сервісний драйвер — SMI Factory Driver. Для Windows 10 можна ставити драйвер призначений для Windows 8, який є в комплекті старших версій застосунку SMI MPTool.
    
SMI Factory Driver



    У випадку різних PID у флешки та інсталятора SMI Factory Driver можна спробувати оновити драйвер вручну, вказавши шлях до папки з файлами драйвера:

Оновити драйвер

Шукати драйвер на моєму комп'ютері

Вибір папки з драйвером

    Або вказати інстальований драйвер примусово:

Вибрати драйвер зі списку інстальованих

SMI Factory Driver Installation

    Через відсутність цифрового підпису Windows 10 може не встановити вибраний драйвер:



    Щоб обійти цю проблему відключимо перевірку цифрових підписів у Windows 10. Для цього відкриємо командний рядок (cmd.exe) від імені адміністратора:

Командний рядок в режимі адміністратора

    Послідовно виконаємо наступні команди:

bcdedit.exe -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS

bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON


bcdedit.exe -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS  bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON

Після цього обов'язково перезавантажити систему. Як результат ви маєте побачити в правому нижньому кутку робочого стола щось подібне:



    Тепер знову можна оновлювати драйвер вручну і ніяких проблем не повинно виникати:

Оновлення драйверів

SMI Factory Driver Installed

    Від перезавантаження можна відмовитись і просто перепідключити флешку з закороченими контактами для сервісного режиму.

SMI Factory Driver

    Якщо ви працюєте з флешкою через SMI Factory Driver то в застосунку SMI MPTool необхідно обов'язково поставити відмітку в полі «Factory Driver and HUB», бо інакше застосунок не буде бачити флешку:

SMI MPTool

    Якщо SMI Factory Driver встановлений, флешка підключена з замкнутими контактами, індикатор горить, а в застосунку вона не відображається то може допомогти пошук в режимі USB HUB: