Як перепризначити WAN порт або друге життя роутера на прикладі TP-Link TL-WR1043ND v1.6


 Після грози згорів WAN-порт роутера? Доволі часта проблема у весняно-літній період. Хоча, таке може статися і без грози. У мого маршрутизатора TP-Link TL-WR1043ND v1.6 вийшов з ладу WAN-порт посеред сонячного літнього дня.

Що робити? Купувати новий роутер? Ні, ми підемо іншим шляхом. Мабуть якісь частині користувачів відомо те, що існують альтернативні прошивки які можуть суттєво розширити функціонал домашнього роутера. Одні з найвідоміших таких проєктів  — OpenWRT — відкритий і добре документований. 

Зокрема, прошивка від OpenWRT дозволяє призначити WAN-портом один з LAN-портів роутера, бо у TP-Link RL-WR1043ND v1.6 конструктивно усі порти належать до одного фізичного комутатора і ділення їх на WAN та LAN відбувається на рівні прошивки. Єдина різниця в тому, що прошивка виробника не дозволяє перепризначити порти як завгодно користувачу.

Процес прошивки роутера TP-Link RL-WR1043ND v1.6 альтернативною прошивкою Open-WRT

Відкриваємо на сайті таблицю сумісного обладнання і знаходимо там свій роутер. В таблиці вказано, що для WR1043ND v.1.x максимальна доступна версія прошивки на сьогодні це 21.02.2. Але для роутерів з 4 Мб пам'яті вона не рекомендується, тому я встановив версію 19.07.9. Процес прошивки нічим не відрізняється від оновлення прошивки виробника роутера, тому я не буду спинятися на цьому процесі.

Перепризначення WAN-порту роутера TP-Link RL-WR1043ND v1.6

І так ми маємо успішно прошиту прошивку OpenWRT, тож можна переходити до перепризначення WAN-порта роутера. Для цього заходимо в web-інтерфейс роутера і відкриваємо вкладки Network > Switch. Там ви побачите конфігурацію комутатора який має 5 портів. WAN-порт відключаємо, а замість нього вмикаємо LAN1, який відповідає 1-му порту роутера. Достатньо виконати налаштування як на скріншоті:

TP-LINK TL-WR1043ND OpenWRT WAN reasign



Ви можете призначити будь який інший вільний порт, виконавши аналогічні налаштування. Після завершення налаштувань натискаємо «Save & Apply» та підключаємо кабель від провайдера в новопризначений порт.

Висновок

Таким чином ми повернули до роботи TP-Link RL-WR1043ND v1.6 і уникнули потреби купувати новий роутер, на заміну втративши один LAN-порт. В теорії, таким чином можна переназначати WAN-порти у всіх роутерів, які підтримуються прошивкою OpenWRT.