Огляд китайського Powerbank 60000 mAh 65W (F6001): що в середині?

В зв'язку з російськими терористичними атаками на енергетичну інфраструктуру України у багатьох українців та українок виникла потреба забезпечити електроенергією свої домівки. Декому з нас потрібно ще при цьому працювати віддалено. 

Для цього необхідно забезпечити живленням як мінімум робочий інструмент та засоби зв'язку. Така необхідність виникла і у мене. Основний мій робочий інструмент – старий ноутбук з батареєю яка вже давно не тримає заряд. Тож потрібно було знайти павербанк який може видавати необхідну потужність і мати достатню ємність щоб ноутбук міг працювати хоча б  5-6 годин.

Перед тим як визначитися з необхідною потужністю павербанка її необхідно було заміряти. Для цього я використав вимірювач потужності через який підключив адаптер ноутбука. Навантаживши ноутбук з повністю зарядженою батареєю я визначив, що ноутбуку достатньо максимум 45 Вт, а середнє значення споживання було в районі 20 Вт. При цьому орієнтуватися на вказану потужність на адаптері не варто, так як він має більшу потужність для того, щоб швидше заряджати батарею.

Другою вимогою до павербанку була здатність видавати 20В які необхідні моєму ThinkPad'y. Таких павербанків виявилось не багато але один такий мені вдалося знайти на Aliexpress. То ж його я і замовив. Ціна на момент покупки складала 110$. Продавець відправив замовлення двома посилками різними перевізниками. В одній їхав «подарунковий» кабель з PD (Power Delivery) трігером та набором перехідників під різні пристрої, а в іншій — сам павербанк. Приблизно за місяць я отримав замовлення і приступив до тестувань його в роботі.


PD trigger cable

Підключивши ноутбук до цього джерела струму через кабель з PD трігером і від'єднавши батарею самого ноутбуку я впевнився в тому, що пристрій дійсно працює та може живити мій робочий інструмент. Це був непоганий початок.

Laptop powered by powerbank F6001

Наступним кроком потрібно було дізнатися яку кількість енергії здатен віддати цей павербанк на 20В тож підключивши його через USB тестер я почав вимірювання. І тут на мене чекав перший сюрприз — індикатор рівня заряду поводився неадекватно. Поступово розряджаючись до рівня приблизно у 40%, він просто на очах розрядився до 0% і вимкнувся. Цей процес я записав на відео:



USB тестер показав, що павербанк віддав приблизно 156 Вт/год:

Powerbank Capacity Test

Такий самий тест я провів на 5В з постійним навантаженням 3А. Індикатор ємності на цей раз почав швидкий відлік до нуля вже з 24%:


На цей раз USB тестер показав віддану потужність у 164 Вт/год:

Powerbank test capacity

Тобто від зміни напруги навантаження віддана потужність не дуже змінилася. Ємність вбудованих батарей повинна бути в районі 222 Вт (60000 мА * 3.7В) тож, якщо взяти середнє значення виміряної потужності у 160 Вт/год то виходить, що ККД павербанка всього 0,72 (160/222). Я очікував трохи більшого ККД, хоча б на рівні 0.80-0.85. Тож далі було логічним заглянути в середину і впевнитися, що в павербанку немає піску чи цементу замість батарей.

Корпус павербанку не має видимих кріплень тож все тримається на защіпках. Навіть маючи певний досвід розібрати його виявилося не просто, але мені вдалося:

Powerbank F6001 disassembly

Powerbank F6001 disassembly

Powerbank F6001 disassembly

В середині виявився пакет з шести батарей кожна з яких на 3.7В та 10000 мА (37 Вт), тобто заявлені на корпусі 60000 мА ємності відповідають маркуванню і кількості батарей в середині:

Powerbank F6001 disassembly

Powerbank F6001 disassembly battery

Батареї зібрані в пакет типу 3S2P тобто 11.1В та 20000 мА:

Powerbank F6001 disassembly

Я розрядив павербанк до 0% за його індикатором і заміряв напругу на парах батарей. Вийшло наступне: 3.11В; 3.2В; 3.04В. Така різниця очевидно говорить про поганий балансир.  

Powerbank F6001 disassembly CW1244

Основною мікросхемою яка відповідає за контроль заряду, розряду, балансування та захисту тут виступає СellWise CW1244. Власне в її характеристиках вказано, що захист від перерозряду знаходиться в діапазоні від 2.300В до 2.800В, а по факту захист спрацьовує раніше і вимикає павербанк, що дещо зменшує віддану потужність.

Powerbank F6001 disassembly IP5389

З іншої сторони плати знаходиться мікросхема вихідного контролера IP5389 який забезпечує необхідні напруги та протоколи заряду/розряду. Згідно технічної документації мікросхема може видавати 100 Вт 8А, тобто має місце певний не реалізований запас по потужності.

Поведінка самого вихідного контролера часом дивна. Я пробував підключати LED-стрічку яка живиться 5В та 1А і вихідні порти не завжди вмикалися наче не бачать її. Приклад такої поведінки записав у відео:


Які висновки я зробив стосовно цього продукту: продукт робочий, дозволяє спокійно живити ноутбук але має свої недоліки, такі як низький ККД, завищену ціну та неадекватну роботу вихідного контролера. Яка реальна ціна пристрою можна побачити на внутрішньому роздрібному ринку Taobao (це близько 50$):